Veškeré produkty jsou na objednání. Dodání cca 6-10 dnů.

O Microgreens

Co jsou microgreens?


Microgreens, neboli mikrobylinky, jsou mladé rostlinky zeleniny, které
se sklízí a konzumují ve fázi, kdy dosáhly prvních listů. Jedná se o 2,5 až 15 cm vysokou
zeleninu plné aromatické chuti s vysokou koncentrací živin, vitamínů a antioxidantů.
Nejedná se o klíčky. Microgreens jsou oproti klíčkům hodnoceny jako listová zelenina.
Konzumují se 6 až 21 dní od zasetí. Mezi nejoblíbenější
druhy patří hrášek, ředkev, hořčice či brokolice.

  

5 důvodů, proč konzumovat microgreens


1. Zdraví prospěšná chutná (chytrá) zelenina


Díky microgreens dopřejete svému tělu množství vitamínů, prvků a živin ve své původní
podobě, bez jakýchkoliv chemických příměsí. Jsou také skvělým antioxidantem.
Z minerálů jsou microgreens bohaté na draslík, železo, zinek, hořčík a měď. Z vitaminů
dodávají zejména potřebný vitamín A, B, C a K. Microgreens mají vysoký poměr bílkovin,
zejména odrůdy luštěnin. Z microgreens můžeme připravit nepřeberné množství jídel a mnoho
jídel jimi, díky jejich rozmanité chuti, doplňovat. Microgreens máte při ruce ve své
nejčerstvější podobě, jednoduše je můžete skladovat v lednici, jako běžnou
zeleninu.


2. Microgreens jsou plné vitamínů


Konzumace microgreens posiluje imunitu. Díky vitamínu A zabraňují
microgreens zvyšování sklonu k zánětům. Vitamín B napomáhá ke správné činnosti nervové
soustavy a zdravé kůži, pomáhá řešit různé kožní problémy a ekzémy. Vitamín C slouží jako
doplněk stravy při potlačení chřipky a nemocí z nachlazení, potlačuje také chronické záněty
v těle. Vitamín K je důležitý pro správnou stavbu kostí či správnému srážení krve. Draslík
odpovídá za pravidelný srdeční rytmus, umožňuje pohyb svalů, podporuje trávení. Nedostatek
železa vede k pocitu vyčerpání k bušícímu srdci a bolestem hlavy. Hořčík patří
k nejdůležitějším prvkům v těle, snižuje únavu a vyčerpání. Zinek je stopovým prvkem, který
přispívá k normální funkci imunitního systému, udržuje normální stav zraku, vlasů, nehtů,
pokožky a kostí, stejně jako přispívá ke zdravé plodnosti.


3. Skvělá chuť microgreens


Chutí mikrobylinky plně nahrazují dospělé plody zeleniny.
Nejoblíbenějšími microgreens jsou zmíněné ředkev, brokolice, hrách. Dále rukola, koriandr,
slunečnice a hořčice.


4. Použít se dají ke každému pokrmu


Mikrobylinky jsou dochucovadlem sendvičů, tortil, hamburgerů, pizzy, těstovin, rýže, teplých i
studených salátů, pečené zeleniny či mas. Skvěle se hodí jako doplněk k sýrům.
Vitamínovou bombou je poté smoothie s microgreens. Mikrobylinky můžete přidat do vývarů nebo zeleninových polívek.

Lze je použít jako zdravou ozdobu jednohubek a běžných slaných jídel.
Microgreens se hodí jak k jednoduchým receptům tak s nimi vykouzlíte menu večera


5. Jednoduché skladování


Microgreens si jednoduše uschováte v lednici nebo na jiném chladném a
temném místě. Důležité je, aby zelenina byla v suchu.